דילוג לתוכן

מחשבות על תרגול, תנועתיות, קטלבלס, ציונות ואורח חיים בריא.

שובו של האימון הפונקציונלי

זוכרים את הימים שבהם אחרי בית הספר היינו רצים בשדות, מטפסים על עצים ומשחקים כדורגל עד השקיעה? כל היום היינו בתנועה, הגוף שלנו היה מכונה משומנת, מלאת אנרגיה וגמישות. בלי לדעת, אימצנו את עקרונות האימון הפונקציונלי: תנועה חופשית, מגוונת וחזקה.

מגיל צעיר תרגלתי אומנויות לחימה ומגוון רחב של פעילויות אחרות הקשורות לכושר ותנועה. בתוך העולם הזה, יצא לי לעשות סיבוב שלם של תובנות. מתוך המקום של ניסוי וטעייה דרך שכללה מן הסתם גם הרבה שגיאות וטעויות אני מעלה רשומה זו. מאמר שכתבתי בתש"ע – 2010 על תנועה וכושר… קצת בוסר אבל עדין מתאים…

כיצד השתנתה המגמה ומדוע?

במקור, מפתחי גוף היו אנשים חזקים "Strong-man" שהתמקדו בשיפור יכולות הכוח ותפקוד הגוף. כפועל יוצא מכך היה להם גוף מפותח ואסתטי – אך לא מפני שכיוונו לכך במכוון. מאז שנות ה-20 של המאה שעברה, השתלטה בהדרגה על עולם הכושר תרבות של פיתוח הגוף (Body building). אימון זה נולד במטרה לפתח גוף גדול ושרירי בדרך היעילה והקצרה ביותר. בהתאם לכך פותחו מכשירים ייעודיים לפיתוח השרירים, שיטות אימונים מתאימות, מזון מיוחד וכדומה – הכל למען השגת המטרה המיוחלת של גוף מנופח-שרירים. אותם מכשירים שאנו מכירים כיום בחדרי הכושר התפתחו בתקופה ההיא. במקביל, באותה תקופה "נעלמו" שיטות תרגול מבוססות תנועה שנועדו לשפר ולפתח את היכולות האתלטיות הכלליות של המתרגל – כמו קטלבלס, כדורי כוח, הרמת משקולות ועוד.

אימוני פרנקנשטיין

ויקטור פרנקנשטיין יצר מפלצת מאיברים שאותם הוא מחבר יחדיו לגוף, למפלצת מראה גדול, מגושם וגס. גם אנחנו, בחיפושנו אחר הגוף השרירי, יצרנו מפלצת משלנו: גוף שרירי אך חסר יכולת תנועתית. במקום ליצור יצור שלם וחי, אנו מתמקדים בבניית שרירים מבודדים, במקום למקד את התרגול בשיפור היכולות הגופניות – איך הגוף מתפקד, העברנו את המיקוד באימון לאיך הגוף נראה, אנו מתאמנים כמו מפתחי גוף – באמצעות מכשירים של מפתחי גוף ועל פי עקרונות אימון שפותחו בהתאם. חיזוק הגוף בחלקים-חלקים.

לענ"ד, אימוני כושר נועדו לפתח ולשפר את הגוף כולו, כאשר כל הגוף מתגייס לביצועם. התרגיל אינו מבוצע בצורה המבודדת איבר זה או אחר, אינו דורש רק הפעלת כוח, אלא גם יכולת תנועתית, קואורדינציה ומרכיבי כושר אחרים. יכולות אלה אינן נמדדות כלל על פי רוחב הזרועות או החזה המנופח. ב"אימוני פרנקנשטיין" המטרה היא להשיג גוף גדול או לשרוף שומנים בגוף בזמן הקצר ביותר, ללא קשר לשיפור היכולות הגופניות של המתאמן (מרכיב חשוב בשיפור התפקוד ובשמירה על בריאות הגוף).

הניסיון למצוא פתרונות קלים ומהירים במטרה להגיע לערך המוסף שָׁם אותנו בעמדה פחות טובה מבחינה גופנית, ביחס לדורות הקודמים. למרות כל מכשירי הכושר לחיזוק וחיטוב מקרבי הירך, הידיים, החזה ואיברים אחרים בגופנו, הפכנו לאנשים חלשים יותר, סובלים יותר מכאבי גב ומבעיות מפרקים אחרות. למרות כל השעות שאנו מבלים בחדרי הכושר, יש לנו קושי לעלות שלוש קומות בלי מעלית, איננו מסוגלים להרים חפצים מהרצפה, אנחנו בקושי מצליחים לקשור את שרוכי הנעליים שלנו! אנו סובלים מיציבה לקויה, כאבי גב ושאר תחלואים. לכן לדעתי צריך לחזור לשורשים, לתקופה בה אימון הכושר היה מיועד להפוך את האנשים לחזקים מבפנים – ומבחוץ.

"בחזרה לעתיד" של תרבות הכושר

עולם הכושר חווה מהפכה משמעותית בשנים האחרונות. בעוד שבמשך שנים רבות התמקדנו באימונים מבודדים של קבוצות שרירים, כיום אנו עדים לחזרה לשורשים של התנועה הטבעית והפונקציונלית. אימונים אלו, המשלבים תרגילים מורכבים ומגוונים, חיזוק הגוף כמכלול ותרגול של מרכיבי הכושר כמכלול. התוצאה? שיפור משמעותי בכוח, סיבולת וגמישות, מניעת פציעות וחיזוק הבריאות הכללית. גישה זו, המשלבת ידע מדעי עם שיטות אימון מסורתיות, מאפשרת לנו לשפר את יכולותינו הגופניות בצורה יעילה יותר, להפחית סיכונים לפציעות ולשפר את איכות חיינו.

מכשור-פשוט תנועתיות-מורכבות – Low-tech high-concept

אני מאוד מאמין בתרגול תנועתי המשלב מכשור-פשוט תנועתיות-מורכבות. אימונים שבהם משתמשים בציוד בסיסי ופשוט (משקל גוף, קטלבלס, כדורי כוח, גומיות התנגדות ועוד), אך מבצעים תרגילים מורכבים ומאתגרים מבחינה קוגניטיבית. שילוב של שיטות אימון מסורתיות, כגון הרמת משקולות ויוגה, עם תרגילים חדשניים, יוצרים גישה הוליסטית לכושר גופני המטפחת את הגוף והנפש כאחד.

לקבלת מידע נוסף על שיעורי וסדנאות פילאטיס קאדילק, יוגה וקטלבלס ניתן לפנות :
מכון איתנים : eitanim.co.il
וואטסאפ : 0548008885

שתפו