כושר גופני ותנועתיות
דף הבית » תובנות בנושאי תרגול תנועתי » כושר גופני ותנועתיות
כשאנו שומעים את המונח "כושר גופני", התמונה שעולה בראשנו היא לרוב של אדם הולך / רץ על מסלול או מרים משקולות בחדר כושר. אך האם תמונה זו משקפת את התמונה המלאה? האם כושר גופני מסתכם רק בפיתוח כוח וסיבולת? דמיינו את ההבדל בין רץ מרתון לאתלט המשתתף בתחרות קרב רב. שניהם ספורטאים, אך דרישות הכושר הגופני שלהם שונות בתכלית. הרץ מפתח בעיקר סיבולת לב-ריאה, בעוד האתלט זקוק לשילוב של כוח, סיבולת, גמישות, מהירות וקואורדינציה גבוהה כדי לבצע מגוון רחב של תנועות מורכבות. בדומה לכך, בחיי היומיום אנו נדרשים לבצע מגוון רחב של פעילויות, החל מהרמת חפצים כבדים ועד לביצוע תנועות עדינות ומורכבות.
מרכיבי הכושר הבסיסיים
הכושר הגופני מתייחס על פי רוב לשיפור חמשת מרכיבי הכושר הבסיסיים:
כוח – היכולת להתגבר על התנגדויות חיצוניות. לדוגמה, לבצע שפיפה תחת משקל גופנו בצורה יעילה, ללא תנועות פיצוי.
סיבולת – היכולת לבצע פעולות לאורך זמן. לדוגמה, לעלות במדרגות לקומה השלישית בבניין.
גמישות – היכולת לבצע תנועות (באופן פסיבי) בטווח מיטבי במפרק, ללא פיצוי מפרקים שכנים. לדוגמה, להגיע עם הידיים לרצפה ממצב של עמידה ברגליים ישרות.
מהירות – היכולת להניע את הגוף או חלק ממנו ממקום למקום בזמן הקצר ביותר.
קואורדינציה – היכולת לתאם בין מרכיבי התנועה במטרה ליצור איזון תנועתי, היכולת לבצע תנועות פשוטות ומורכבות, כגון: דיוק, קצב, רצף תנועתי ושיווי משקל.
מרכיבי הכושר המורכבים
כאשר משלבים יחד שני מרכיבי כושר בסיסיים או יותר, מתקבל מרכיב כושר מורכב. לדוגמה :
עוצמה מורכבת מכוח + מהירות = היכולת להפעיל כוח מירבי בתנועה מהירה.
זריזות וקלילות מורכבת מגמישות + מהירות + קואורדינציה = היכולת לשנות את מצב הגוף וכיוון התנועה במהירות ובצורה מדויקת.
תנועתיות מורכבת מגמישות + זריזות וקלילות + כוח + קואורדינציה = היכולת להניע את הגוף באופן אקטיבי בטווח התנועה של המפרק.
הגוף מתפקד כמכלול של מרכיבי כושר (בסיסיים, מורכבים ומרכיבי כושר פסיכו-מוטוריים), ולכן לדעתי כך נכון גם לתרגל אותו.
הליכה, ריצה וכושר גופני
הליכה/ריצה היא פעילות גופנית מצוינת המשפרת את הסיבולת הלב-ריאה, מעלה את צפיפות העצם ותורמת לבריאות כללית טובה. באימוני ריצה, המרכיב העיקרי הוא מרכיב הסיבולת, אך היא אינה צריכה להיות הפעילות הגופנית היחידה. שילוב של ריצה עם פעילויות אחרות המשפרות את יתר מרכיבי הכושר הבסיסיים (כוח, גמישות, קואורדינציה, ומהירות), מרכיבי כושר המורכבים והמרכיבים הפסיכו-מוטוריים, כגון אימוני כוח, פילאטיס, יוגה או תרגילים פונקציונליים, יוביל לשיפור בכל מרכיבי הכושר הגופני, יפחית את העומס על המפרקים, יקטין את הסיכון לפציעות וישפר את הבריאות הכללית.
תנועתיות כמרכיב מרכזי בכושר הגופני
שיפור מרכיבי כושר גופני הוא תנאי הכרחי לשיפור התפקוד. אולם, כושר כשלעצמו אינו מטרה – אנחנו לא צריכים להיות הכי חזקים ואין משמעות לכוח, אם אין לנו את היכולת לעשות בו שימוש. אנחנו לא צריכים להיות הכי גמישים – אין חשיבות לגמישות, אם אין לנו את היכולת ליצור באמצעותה תנועה, וכו' למרכיבי כושר אחרים. היומיום שלנו מורכב מתנועתיות וממכלול מרכיבי הכושר, שיפור היכולת והמיומנות התנועתית מאפשרת לנו – לזחול, לקפוץ, לדלג, למשוך, לדחוף, להניף, להרים, לתפוס, לזרוק, לנוע, להגן על עצמנו ולהכין את עצמנו טוב יותר ליומיום ועל הדרך גם לשפר מרכיבי הכושר הגופניים והחשיבתיים כמכלול.
תנועתיות טובה מאפשרת לנו לבצע את פעולות היום-יום בקלות ובביטחון, החל מהרמת ילדים ועד להישענות לקשור שרוכים. כמובן שחשוב להתאים את התרגול לצרכי האדם ומיומנותו הייחודית. (אדם מן המניין יבצע אימון שונה בתכלית מספורטאי).
גמישות מול תנועתיות
גמישות – היכולת של המפרק לנוע באופן פסיבי במלוא טווח התנועה. (גמישות)
תנועתיות – היכולת של המפרק לנוע באופן אקטיבי בטווח התנועה. (גמישות, יציבות, כוח, קואורדינציה וכו')
לקבלת מידע נוסף על שיעורי וסדנאות פילאטיס קאדילק, יוגה וקטלבלס ניתן לפנות :
מכון איתנים : eitanim.co.il
וואטסאפ : 0548008885