בריאות
- אורי הירש
- זמן קריאה משוער : 2 דקות.
- תרבות יהודית ציונית
דף הבית » תרבות יהודית ציונית » בריאות
שמעתי וקראתי שמערכת הבריאות קורסת והמצב גרוע מתמיד. אני זוכר את מערכת הבריאות מלפני 35 שנה (שעוד היה לי פנקס אדום ובולים בכל רבעון) היא הייתה שמנה מסורבלת, לא יעילה ולא ידידותית למשתמש.
לשמחתי כשהשתחררתי מהצבא עברתי לקופ"ח מכבי, אני נמצא עם אותה רופאה (ד"ר דותן המופלאה) מהיום שעברתי, אני מזמין תור דרך הישומון, זמן ההמתנה נע בין 1-4 ימים , מזמין תרופות מהרופא דרך הישומון ומקבל אותם ישירות בבית המרקחת, בדיקות דם במעבדה מתקבלות ישירות לנייד שלי, יום יומיים לאחר מכן הרופאה מתקשרת אם יש ממצאים חריגים, ההמתנה לרופא מומחה כשבוע .... אפילו ילידי שנמצאים בקופ"ח כללית זוכים לשירות טוב ואישי...
באופן אישי , חוויתי את מערכת הבריאות כמה פעמיים בשנים האחרונות. ב 2009 הייתי בבית חולים ליולדות, היינו 4 בחדר קטן... , ב 2018 הייתי באותו בית החולים, עם אותו הצוות (המצוין) בחדר במרווח עם עוד יולדת אחת בתנאי בית מלון. כמו כן, ביקרתי במהלך העשור (שפעות... בדיעבד, אם זה לא קריטי, עדיף להשאיר את הילדים בבית) לא מעט בשניידר (בית חולים לילדים), כל שנה ראיתי את ההתפתחות והשיפור של בית החולים, לפני עשור בית חולים נראה כאילו נלקח ממדינת עולם שלישי והיום הוא נראה כמו בית חולים של השר"פ (שירות רפואי פרטי).
ב 2017 נאלצתי לבלות עם בן משפחה במיון, ובמחלקה הנוירולוגית של בלינסון, בנוירולוגית חלקנו חדר בקומה השישית עם עוד 2 מטופלות, אמנם לא הייתה אחות צמודה לכל מטופל, לא רופא צמוד ולא פסיכולוג לכל מלווה, אבל התנאים היו טובים מאוד, מחלקה חדשה, חדר מרווח, מקלחת ושירותים נקיים בחדר... הצוות שעבד קשה נשאר אדיב ואיפשר לבני המשפחה לישון ליד המטופל...
בעשור האחרון, הילדים שלי מקבלים טיפולי שיניים מהמדינה ללא תשלום (עד גיל 18).
תוספת שליקטתי מתחת לרדאר:
1. ישראל מדורגת במקום התשיעי במדד הבריאות העולמי
2. ישראל מדורגת בין ששת המדינות היעילות ביותר בבריאות.
3. ישראל מובילה בתחום הבריאות הדיגיטלית – המדינה הקצתה כמיליארד שקלים לפיתוח טכנולוגיות, עידוד מחקר לרפואה מונעת ורפואה פרסונלית והקמת מיזם "פסיפס" – מידע לאומי למחקרי בריאות בתחום הגנטיקה והמידע הרפואי (תכנית למניעת מחלות).
4. תקציב הבריאות בישראל כמעט והוכפל והגיע ל- 40 מיליארד ש"ח בשנה, זה התאפשר רק תודות לכלכלה החזקה של ישראל.
5. סל התרופות צמח משמעותית וכיום אזרחי ישראל נהנים מסבסוד כמעט מלא של תרופות רבות וטיפולים שעולים סכומי עתק.
6. קשישים מעל גיל 75 ומעלה זכאים לסיבסוד טיפולי השיניים.
7. הוקמו מוקדי רפואת חירום וחדרי מיון קדמיים ב-12 ישובים בפריפריה.
8. לראשונה מאז 1971 הוקם בי"ח ציבורי חדש וממוגן - אסותא אשדוד.
9. לראשונה מאז 1973, הוקמו בתי ספר לרפואה בצפת ובאריאל.
10. ישראל מעצמה עולמית גם בתחום התיירות הרפואית.
11. תוחלת החיים בישראל היא מהגבוהות בעולם.
ומי התנגד לתהליכים שהממשלה יזמה? ההסתדרות התנגדה להקמת בתי חולים נוספים, ההסתדרות התנגדה להבאת רופאים מחו"ל שיתגברו את הרופאים הקיימים, ההסתדרות התנגדה למתן סמכויות לאחיות בכירות על מנת להוריד על העומס על המערכת.
אני בטוח שיש גם כשלים במערכת, גם במעבורת החלל צ'לנג'ר ב 1986 ובקולומביה ב 2003 היו כשלים, אין מערכת מושלמת. מערכת הבריאות עוברת תהליך ארוך ומורכב, היא צריכה לסגור ולצמצם פערים של 40-50 שנות הזנחה, וכמו כל תהליך זה לוקח זמן, בטוח שיותר מעשור. אני מאמין שככל שהזמן יחלוף המערכת תהיה יעילה וטובה יותר. אז למרות שיש גורמים הרוצים שנחשוב שרע פה, טוב פה. לא לכולם, לא כל הזמן, לא בכל מובן. אבל באופן כללי, החיים בישראל טובים ובריאים.