מחשבות על תרגול, תנועתיות, קטלבלס, ציונות ואורח חיים בריא.
הקטלבל או גיריי ברוסית היא משקולת רוסית שנראית כמו כדור תותח עם ידית. הקטלבל, עבר מסע מלהיות כלי מדידה פשוט ברוסיה, לכלי אימון פופולרי ברחבי העולם. היתרונות הרבים של אימוני קטלבל, כמו חיזוק שרירים, שיפור הכושר הגופני והגברת הסיבולת, הופכים אותו לכלי אימון פופולרי בחדרי כושר ובקרב חובבי כושר גופני.
משקולות הקטלבלס, כפי שאנו מכירים אותן כיום, הובאו לאירופה על ידי סוחרים מיוון העתיקה ומפרס, והן שימשו במקור ככלי למדידת סחורות חקלאיות. מראשית המאה ה- 18 מופיע הקטלבל ברוסיה- חוואים ועובדי נמל רוסים השתמשו במשקולות הקטלבלס כיחידת מידה. במקור השתמשו בחצי פוד (8 ק"ג) , פּוּד (16 ק"ג) , פוד וחצי ( 24 ק"ג) ושני פוד (32 ק"ג) .
בשלב מסוים החלו אמני קרקס להציג את הקטלבלס במופעי ראווה ותחרויות כוח לא מאורגנות- על ידי הצגת תרגילי כוח ולהטוטנות (ג'אגלינג), הנפות והרמות של הקטלבלס. ב- 1885 הוקם בקייב שבאוקראינה מתקן ספורט שכלל היאבקות, התעמלות, הרמת משקולות והנפת משקולות קטלבלס. בהדרגה חילחלה משקולת הקטלבל לעם הרוסי כולו, והקטלבלס הפכו להיות ספורט הלאומי של מעמד הפועלים ברוסיה (בדומה למעמד הג'ודו ביפן והתנך בתרבות העם היהודי).
ב- 1948 התקיימה תחרות הקטלבלס הראשונה ברוסיה, ומכאן ואילך עבר הענף שינוי- משיטה לתרגול מרכיבי הכושר הכללי, לענף ספורט תחרותי בפני עצמו. ב- 1962 הוגדרו החוקים להנפת קטלבלס – מסגרת זמן של 10 דקות בהנפה (snatch), ואיסור מגע של הקטלבל עם הגוף (Half snatch). ב- 1974 הוכרז הקטלבלס כספורט האתני של רוסיה, ב 1985 התקיימה תחרות הקטלבלס הראשונה של ברית המועצות, והצגה ראשונה של מאסטר ספורט בתחום הקטלבלס (התואר העניק מימון כספי).
תחת החוקים החדשים, התקיימו תחרויות "קרב שתיים" : הנפה (snatch) ודחיקה (jerk), בדומה להרמת משקולות. ב- 1998 נוספה לענף תחרות של מחזור ארוך (long cycle). קטלבלס ג'אגלינג הוצג לראשונה בסוף שנות ה-90 על מנת לקדם את ספורט הקטלבלס
ב- 1998 החל הקטלבלס לחלחל למערב, ובמיוחד לארצות הברית. פורץ הדרך היה פבל טסטוליין שהתמקד בקטלבל בהקשר של כוח ותנועה, אחריו הגיע ולרי פרדנקו, שהתמקד יותר בקטלבל כענף ספורט תחרותי.
בשנת 2006 הבאתי את ענף הקטלבלס לישראל באופן רשמי- לימוד מתרגלים, סדנאות לכוחות הביטחון, מתרגלים מן המניין והסמכת מדריכי קטלבלס. יותר ויותר אנשים מגלים את היתרונות של אימוני קטלבל ומצטרפים לחוגים ולקבוצות אימון. הקטלבל מספק אימון גוף מלא, משפר את הבריאות והכושר הגופני, ומעניק תחושת סיפוק והישג.
תגובות על התרגול , הצעות לשיפור...
באותו נושא :
יומן הרשת של אורי הירש
רשומות בנושאי תרגול, תנועתיות, קטלבלס, יוגה, תרבות ותובנות אחרות.
© כל הזכויות שמורות לאורי הירש